Головна » Чому...?


Не всі комарі кусаються. Самці комарів проводять свої дні, мирно попиваючи квітковий нектар. Самки теж не проти того, щоб поласувати нектаром. Але перед тим, як відкласти яйця, самкам деяких видів комарів необхідно напитися теплої крові. Великі, незграбні людські істоти - прекрасне джерело теплої крові. Комарі знаходять людей по рухах, по теплу, яке ми випромінюємо і по запаху. Коли комар пролітає мимо нашого вуха, ми чуємо високу дзвінке гудіння, це звук від роботи крихітних комариних крилець. Вчені вважають, що дзижчання приваблює особин протилежної статі, але воно особливо втомлює нас ночами, коли спека і так не дає спати. На думку вчених, комарі найчастіше виходять на своє криваве полювання саме по ночах. На світанку протиборчі сторони можуть заспокоїтися і поспати, замість того щоб обмінюватися смертельними ударами.
 Зробивши м'яку посадку на поверхню шкіри людини, комар л ... Читать дальше »
Категорія: Чому...? | Переглядів: 7270 | Додав: X-Ray | Дата: 17/Лют/2012 | Коментарі (0)


До 1952 року ніхто не знав, які фізичні процеси відбуваються в сплячому головному мозку. Більшість вчених вважало, що сплячий мозок інертний, спокійний і неактивний. Ось тоді-то студент-випускник з Чикаго Юджин Азерінский зареєстрував електроенцефалограму у свого сплячого восьмирічного сина, щоб «послухати», що скаже його сплячий мозок. Електроенцефалограма вловлює слабкі електричні струми, які виробляються клітинами мозку. Прилад електроенцефалограф реєструє коливання цього струму на розмотуваної паперовій стрічці. Те, що він виявив, дуже його здивувало. Кожні кілька годин сну перо приладу починало викреслювати на папері вертикальні криві в божевільному темпі. При цьому очі хлопчика під закритими століттями починали швидко рухатися. Під час одного з таких сплесків електричної активності Азерінский розбудив хлопчика, і той розповів батькові, що в цей момент він бачив сон. Приблизно 20 відсотків тог ... Читать дальше »
Категорія: Чому...? | Переглядів: 6569 | Додав: X-Ray | Дата: 16/Лют/2012 | Коментарі (0)



Людське спілкування і мова на перший погляд настільки прості, і природні, що багато хто навіть не замислюються над складністю процесів, які відбуваються в організмі при цьому. Люди, які страждають заїканням, як ніхто знає і цінує всю чарівну і недосяжну простоту передачі думки голосом. Адже заїкуватість породжує багато комплексів переслідують людину, обмежує трудову сферу діяльності, обмежує комунікативні здібності зовсім не заслужено. Що таке заїкання? Мова людини, є результатом складних фізичних і психологічних процесів протікаючих в організмі, формується на рівні безумовних рефлексів. При її формуванні, на фізичному рівні, задіюються: живіт, грудна клітка, гортань, язик, рот, ніс, піднебіння, губи, зуби. Це тільки на фізичному рівні, і м'язами всіх цих органів необхідно чітко керувати, формуючи ті чи інші звуки. Заїкання це результат збою в роботі хоча б одного зі складових мови, причому як фізичному, так і ... Читать дальше »
Категорія: Чому...? | Переглядів: 4656 | Додав: X-Ray | Дата: 14/Лют/2012 | Коментарі (0)



Гикавка - мимовільний, звичайно стереотипно повторюється короткий інтенсивний рефлекторний вдих при закритій або різко звуженій голосовій щілині, обумовлений раптовим скороченням діафрагми. Кожен акт гикавки супроводжується штовхоподібним випинанням живота і характерним звуком, якщо голосова щілина не повністю закрита. Гикавка виникає в результаті спазматичного скорочення діафрагми легені. Такі скорочення у нормальної людини можуть з'явитися з кількох причин: переповнення шлунка - переповнений їжею шлунок починає тиснути на діафрагму, в результаті чого вона починає судорожно скорочуватися переохолодження легень і нервів - якщо в легені надходить черезчур холодне повітря, починається його судорожне виштовхування назовні, тобто гикавка нервових стерсів - іноді гикавка виникає в результаті порушення вегетативної регуляції, яка супроводжує стресове перрезбудження мозку Гикавка може бути симптомом різних захворювань і зрід ... Читать дальше »
Категорія: Чому...? | Переглядів: 5755 | Додав: X-Ray | Дата: 08/Лют/2012 | Коментарі (1)



Позіхання - реакція організму на брак кисню в головному мозку. При засипанні частота дихання автоматично зменшується, тому що енергії у сні потрібно менше, ніж при стані. Якщо ж у цей час намагатися не спати, в мозку починається нестача кисню. Щоб це виправити осіб (втім, як і тварини) позіхає. У момент позіхання обсяг надходить у легені повітря збільшується. Позіхання може настати і у спить людина, якщо він знаходиться в задушливому приміщенні. Концентрація кисню і вуглекислого газу в крові реєструється спеціальними хеморецепторами (чутливими до хімічного складу крові клітинами), які знаходяться в місці роздвоєння сонної артерії (каротидне тіло) або безпосередньо в головному мозку. Сигнали від рецепторів йдуть в мозок і там обробляються. Головний регуляторний центр дихання знаходиться в довгастому мозку. Цей центр може працювати самостійно, однак у нормальної людини він знаходиться під постійн ... Читать дальше »
Категорія: Чому...? | Переглядів: 6404 | Додав: X-Ray | Дата: 08/Лют/2012 | Коментарі (0)

Сни сняться нам в напівнепритомному стані, де у нас немає абсолютно ніякого контролю над своїми думками і виразами. Цікаво знати, що більшість з нас проводить шість або більше років життя, бачачи сни. Дослідження доводять, що всі з нас бачать сни, принаймні, двічі за ніч, хоча ми їх і не пам'ятаємо, коли прокидаємося. Люди, які, сліпі від народження теж бачать сни. У Римській Імперії сни навіть інтерпретувалися в сенаті. Счіталочь що через сноведеній бог послав повідомлення для людства. Ми можемо програмувати свої сновидіння - усвідомленими сновидіннями вважаються ті, де людина може взяти повний або частковий контроль над своїм сном. Це вкрай важливо для людей, які страждають від нічних кошмарів. Цікаво, що наше тіло паралізовано під час сну, імовірно, щоб запобігти тіло від дій поза сновідінія.
Категорія: Чому...? | Переглядів: 4335 | Додав: Наталя | Дата: 11/Січ/2012 | Коментарі (0)

1 2 »