Головна » 2012 » Березень » 2 » Створено найлегший у світі матеріал
15:25
Створено найлегший у світі матеріал
Група дослідників з Каліфорнійського університету в Ірвайні, Лабораторії HRL і Каліфорнійського Інституту Технологій розробила найлегший у світі матеріал, щільність якого становить не більше 0,9 мг/cм3, а це значить, що він в сто разів легше, ніж пінополістирол (легкий матеріал класу пінопластмас, виготовлений на основі полістиролу і його похідних, складається приблизно з 98 відсотків повітря і лише на 2 відсотки з полістиролу). Відомості про їх розробці з'явилися в листопадовому випуску "Science".
 
Новий матеріал перевершує по легкості всі інші неважкі матеріали завдяки своїй унікальній мікрорешіточній ​​клітинній структурі. Дослідникам вдалося створити матеріал, який складається з 99,99 відсотків повітря, розробивши 0,01 відсотка твердості вимірюється в нанометровому, мікро- і міліметровому масштабі. "Вся хитрість полягає в створенні решітки, що складається із сполучених порожнистих трубок, товщина стінки яких в 1000 разів тонша, ніж людський волос", повідомив головний автор експерименту доктор Тобіас Шедлер (Tobias Schaedler) з Лабораторії HRL. Особливу будову матеріалу наділяє метал безпрецедентними механічними властивостями, включаючи повне відновлення з стисненого стану, з 50-відсотковим навантаженням і надзвичайно високим рівнем поглинання енергії. "Насправді матеріали в наномасштабі стають у багато разів міцніше", пояснив авіакосмічний інженер-механік Лоренцо Вальдевіт (Lorenzo Valdevit), головний дослідник проекту Каліфорнійського університету в Ірвайні. "Об'єднайте це з можливістю створення будови мікрорешіточного типу, і перед вами виникне унікальний клітинний матеріал". Розроблений спеціально для Агентства оборонних дослідницьких проектів цей інноваційний матеріал зможе бути використаний для батарейних електродів, а також для поглинання енергії різних видів, включаючи акустичну та електричну. Вільям Картер (William Carter), керівник науково-дослідної групи, яка розробила новий матеріал в Лабораторії HRL, порівняв винахід з такими великими відомими архітектурними будівлями як паризька Ейфелева вежа або міст Золоті ворота, що з'єднує місто Сан-Франциско на півночі півострова Сан-Франциско і південну частину округу Марін: "Сучасні будови, представлені такими пам'ятками Парижа і Сан Франциска як Ейфелева вежа і міст Золоті Ворота, є неймовірно легкими, завдяки своїй унікальній архітектурі. Ми революціонізуем легкі матеріали, переводячи це поняття в нано і мікро масштаби"
Категорія: Відкриття | Переглядів: 4772 | Додав: X-Ray | Теги: Тобіас Шедлер, найлегший у світі матеріал | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]