Головна » Природа


Коли падає град, дах і водостічні труби трясуться від жахливого гуркоту, град може викликати руйнування. Градини здатні наскрізь пробити крило літака, побити врожай пшениці, град вбиває коней, корів та інших домашніх тварин. За короткий час може випасти такий рясний град, що він покриє землю суцільно. Бурхливі потоки виносять після сильного граду скупчення льоду довжиною і шириною до двох метрів. Маленькі градини часто мають круглу форму. Вони падають на землю, як маленькі більярдні кулі. Але буває, що форма градин має незвичайні обриси: то сонечко з промінчиками, то заморожена буква «X». Різні форми обумовлені вітром, що дує високо в повітрі утворюється градину.
Найбільша градина, яку коли-небудь бачили, впала у вересні 1970 року близько Коффейвіля, штат Канзас. Вона була в діаметрі більше 40 сантиметрів, важила близько 800 грамів, з неї в різні боки виступали крижані шипи. Цей безформний шматок льоду нагадував ... Читать дальше »
Категорія: Природа | Переглядів: 8128 | Додав: X-Ray | Дата: 15/Лют/2012 | Коментарі (0)


Це дійсно блискуче багатобарвне сяйво на небі. Типове північне сяйво виглядає як сяюча фіранка, яка переливається синьо - зеленими вогнями з вкрапленнями рожевого і червоного. Ці кольорові льон ти мають ширину до 160 кілометрів, а довжину до 1600 кілометрів. Танцююче в темному небі, як язики полум'я, північне сяйво - зачаровує і чарує видовище. Північне сяйво відбувається на Землі. Але викликано воно процесами, що відбуваються на Сонці. Ось як це виходить.
Сонце - це розпечена газова куля, що складається з атомів водню і гелію. В ядрі цих атомів знаходяться частинки, що називаються протонами. Навколо протонів обертаються інші частинки. Вони називаються електронами. Протони несуть одиничний позитивний заряд, електрони - негативний. Хмара над гарячого газу, огортає Сонце (сонячна корона), постійно викидає в простір у всіх напрямках частки і осколки атомів. Ці шматочки летять в космосі з ... Читать дальше »
Категорія: Природа | Переглядів: 6701 | Додав: X-Ray | Дата: 14/Лют/2012 | Коментарі (0)


Глобальне потепління на нашій планеті, не пошкодувало навіть такий гірський масив, як Альпи. Танення льодовиків у французьких Альпах, болісно позначиться на кліматі Європи. Як стверджує провідний фахівець Марі Гарден з університету Савойя (Франція), площа льодовиків скоротилася на сто квадратних кілометрів. На південних схилах Альп, льодовики тануть на багато швидше, ніж на півночі, через те, що на півночі Альп випадає більше кількість снігових опадів, а так само через більшої кількості хмар. Прогноз кліматологів не втішний. За 40 років, кількість льодовиків в Альпах скоротилося більш ніж на 25%. "Провівши останні дослідження, можна зі сто відсотковою впевненістю сказати, що зникають льодовики з таких масивів як беладона і Еркен,"-з доповіді Марі Гарден на конференції в AGU в Сан-Франциско (США). Всі дані були отримані з супутника, але знімки часто доводилося перевіряти візуально. «Найчастіше автоматична система розп ... Читать дальше »
Категорія: Природа | Переглядів: 5124 | Додав: Наталя | Дата: 11/Січ/2012 | Коментарі (0)