Головна » 2012 » Липень » 22 » Як правильно закалятися
13:56
Як правильно закалятися
А чи знаєте Ви, що загартовування - це гігієнічний захід, завдяки якому організм людини стає більш стійким до несприятливого впливу навколишнього середовища, а також стає витривалішим. Відзначено, що якщо людина систематично гартується, то ймовірність захворіти на застуду в такому випадку знижується в цілих 4 рази! А в деяких випадках і зовсім застуда не настає, настільки міцним стає організм.

Більшість з нас замислювався про те, щоб почати загартовуватися. Проте мало кому захочеться відразу стрибати в крижану воду. Тут необхідно проявити терпіння, і поставитися до цієї справи без фанатизму. Пам'ятайте, що загартовування, це не тільки обливання холодною водою, але також і обтирання і прийняття повітряних ванн, з яких, до речі, і варто починати новачкам.

Крок перший: повітряні ванни

Насправді перший крок - це усвідомлене і тверде рішення. Тільки після того, як ви намітили свої подальші плани на всі 100%, приступайте до дій.

Починайте загартовування з повітряних і сонячних ванн. Оптимальною температурою буде 14 градусів за Цельсієм для дорослого і 22-24 градуса - для дітей. Приймати повітряні ванни можна на вулиці, проте варто підбирати певні місця, так як необхідно зняти з себе одяг. Протягом одного-двох хвилин потрібно виконати кілька простих вправ (можна просто походити). Для початку цього буде цілком достатньо. Для повітряних ванн вибирайте місця, де немає вітрів.

Поступово вам необхідно збільшити ваше перебування на холоді до 30-40 хвилин, і переходити на більш низькі температури. Після того, як впоралися з першим етапом, переходимо на наступний рівень.

Крок другий: обтирання

Отже, ваші рецептори вже звикли до холодного повітря, і необхідно їх «познайомити» з холодною водою, а точніше з мокрим рушником. Другим етапом при загартовуванні є обтирання. Для цього необхідно змочити водою грубу тканину і по частинах розтерти тіло. Спочатку розтирається шия, потім переходимо до грудей, а далі розтираємо спину. Після чого все насухо витираєте. Деякі радять, щоб тіло обсохло само. Тим самим ефект від загартовування з'явиться в кілька разів швидше.

Після того, як ви завершили усі процедури з тулубом, переходимо до розтирання ніг. Температура води, в якій змочується тканину для обтирання, повинна бути на 1-2 градуси вище, ніж при обливанні досі.

Крок третій: контрастні процедури

Далі приступаємо до істинно водним процедурам, однак дотримуємося обережність. Ваше бажання зануритися в холодний ополонку йде в розріз з фізичною підготовкою тіла і нервовою системою. Водні процедури варто починати з контрастного душу. Протягом перших 2 тижнів щодня приймайте душ прийнятною (теплої) для вас температури. Після чого переходимо на контраст. Приймайте душ, як і раніше, тільки на 10 секунд закрутіть вентиль з червоною позначкою, і постійте під холодною водою. Поступово збільшуйте час перебування під холодною водою до 1 хвилини. Допускаються не більше трьох контрастів - перемикання гарячої та холодної води.

Крок четвертий: босоніж по снігу

Тепер можна приступити до загартовування стоп. Відзначено, що ходіння босоніж по холоду зміцнює гланди і імунну систему. Можна, приміром, ступити босими ногами на сніг, і поступово довести перебування на снігу до 3 хвилин, а потім і до 15. Той, хто навчиться ходити по снігу, не буде хворіти застудами та іншими ГРВІ.

Крок п'ятий: гайда в баню!

Висока температура, так само як і холодна, є потужним подразником для людського організму. Для початку в лазні необхідно добре прогрітися (до 45 хвилин), неабияк попітніти, після чого зануритися в холодну воду: басейн або ополонку. Така процедура очищає легені, покращує газообмін, а також очищає тіло від токсинів і підвищує витривалість організму. Для адаптації до подальшого етапу достатньо кількох парафій в баню по 2-3 години.

Крок шостий: в останній бій!

Якщо ви подужали всі попередні етапи, то залишилося зануритися в ополонку. Але й тут дотримуйтесь крайню обережність. Для початку достатньо просто увійти і відразу вийти з холодної води. Після чого насухо витертися рушником і швидко одягтися. Поступово збільшуйте час перебування у воді до 2-3 хвилин. Спочатку намагайтеся купатися в безвітряну погоду.

У нормі купатися можна хоч кожен день, однак 1-3 раз в тиждень так само буде цілком достатньо для збереження здоров'я.

Перед тим, як почати загартовуватися, порадьтеся зі своїм лікарем і пройдіть медичне обстеження.
Категорія: Людина | Переглядів: 12376 | Додав: X-Ray | Теги: захворіти, Як правильно загартовуватися, Как правильно закаляться, повітряні і сонячні ванни, загартовування | Рейтинг: 4.3/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]